Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[ A|B\right] = \left[\begin{array}{cccccc}1&3&0&1&1&|1\\-2&-2&2&-2&3&|1\\1&1&2&-1&4&|3\end{array}\right]}\)
Rozwiązać macierz metodą Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy
Rozwiązać macierz metodą Gaussa
Wiesz na czym polega metoda Gaussa?
Musisz doprowadzić macierz do postaci macierzy schodkowej ( patrz przykłady). Aby wyzerować maksymalnie wiele elementów z pierwszej kolumny musisz od całego drugiego wiersza w \(\displaystyle{ \left[ A|B\right]}\) dodać wiersz pierwszy pomnożony przez skalar \(\displaystyle{ 2}\), a od trzeciego wiersza odjąć wiersz pierwszy. Zobaczysz które elementy się wyzerują, potem zrób to samo z każdą kolejną kolumną i napisz co Ci wyszło.
Musisz doprowadzić macierz do postaci macierzy schodkowej ( patrz przykłady). Aby wyzerować maksymalnie wiele elementów z pierwszej kolumny musisz od całego drugiego wiersza w \(\displaystyle{ \left[ A|B\right]}\) dodać wiersz pierwszy pomnożony przez skalar \(\displaystyle{ 2}\), a od trzeciego wiersza odjąć wiersz pierwszy. Zobaczysz które elementy się wyzerują, potem zrób to samo z każdą kolejną kolumną i napisz co Ci wyszło.