Witam
Zrobiłem to zadanie i w odpowiedziach jest inny wynik. Może ktoś mi to sprawdzić?
Znaleźć punkt symetryczny do punktu M(8,2,-1) względem płaszczyzny \(\displaystyle{ 6x-2y+z-2=0}\)
Szukam prostej która przecina punkt M i płaszczyznę.
\(\displaystyle{ x=8+6t}\)
\(\displaystyle{ y=2-2t}\)
\(\displaystyle{ z=-1+t}\)
Teraz szukam punktu wspólnego. Podstawiłem równanie parametryczne i t=-1, więc punkt wspólny to P(2,4,0). Teraz szukam punktu symetrycznego. To będzie MP=(6,-2,-1).
Punkt symetryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy