Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Paulpentax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 5 razy

Układ równań

Post autor: Paulpentax »

\(\displaystyle{ x _{1}(x _{1}-1)=x _{2} -1 \\
x _{2}(x _{2} -1)=x _{3} -1 \\
... \\
x _{n-1}(x _{n-1} -1)=x _{n} -1}\)


Poleceniem jest rozwiązać. Wychodzi mi, że \(\displaystyle{ 0=0}\) Z tego wynika, że dla dowolnego \(\displaystyle{ x_{1}}\) układ jest prawdziwy?
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Układ równań

Post autor: Pancernik »

A próbowałeś podstawić sobie jakieś liczby pod \(\displaystyle{ x_1}\)? Bo wydaję się, że dobrze ci wyszło.
Paulpentax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 5 razy

Układ równań

Post autor: Paulpentax »

Praktycznie to wynika samo z siebie, bo dowolna liczba podstawiona pod \(\displaystyle{ x_{1}}\) ustala każdą kolejną.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Układ równań

Post autor: Pancernik »

No tak.
ODPOWIEDZ