wyznacznik macierzy- 2 różne wyniki. EXCEL

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nunez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 sty 2012, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

wyznacznik macierzy- 2 różne wyniki. EXCEL

Post autor: nunez »

Witam ,
Jak to możliwe, że w excelu, mając dwie identyczne macierze 18x18 otrzymuję 2 różne wyniki wyznacznika macierzy? W linku poniżej jest plik excela, chodzi o te dwie duże 18x18 macierze w drugim arkuszu. Wartości są dokładnie takie same. Nie wiem już co robić, czy jest jakiś prosty błąd, ale siedzę już przy tym tak długo, że mi się wszystko zlewa.

Kod: Zaznacz cały

http://www.przeklej.pl/plik/zadanie-nr-
... 3c7tcd86jo

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wyznacznik macierzy- 2 różne wyniki. EXCEL

Post autor: kropka+ »

Macierze \(\displaystyle{ 11 \times 11}\) są takie same, natomiast macierze \(\displaystyle{ 18 \times 18}\) są różne. Jakie dałeś zakresy do wyznacznika?
nunez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 sty 2012, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

wyznacznik macierzy- 2 różne wyniki. EXCEL

Post autor: nunez »

=WYZNACZNIK.MACIERZY(K13:AB30)
i
=WYZNACZNIK.MACIERZY(K33:AB50)

(Hmm nie wiem czy o to Ci chodzi)

Liczby w komórkach są identyczne, odejmując jedną macierz od drugiej otrzymuje same zera.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wyznacznik macierzy- 2 różne wyniki. EXCEL

Post autor: kropka+ »

nunez pisze: Liczby w komórkach są identyczne, odejmując jedną macierz od drugiej otrzymuje same zera.
Pomnoż te różnice przez \(\displaystyle{ 1000000000000000}\), wtedy zobaczysz, że \(\displaystyle{ "=(Q19-Q39) * 1000000000000000=-454,7473509"}\)

Nie pytaj skąd się wzięła ta różnica. Wiem tylko, że EXCEL ma dokładność do ok. 15 cyfr i nie można w nim liczyć tak dużych liczb (do tego są specjalne programy).
ODPOWIEDZ