Suma i część wspólna przestrzeni wektorowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nikodem92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 paź 2010, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 18 razy

Suma i część wspólna przestrzeni wektorowych

Post autor: nikodem92 »

Niech \(\displaystyle{ U, V, W}\) będą przestrzeniami przestrzeni wektorowych.

1. Czy jest prawdą, że: \(\displaystyle{ U \cap (V + W) = (U \cap V) + (U \cap W)}\) ?
2. Wykaż, że równość jest spełniona, jeśli \(\displaystyle{ V \subseteq U}\).

Dowód 2. udało mi się przeprowadzić, natomiast nie mogę znaleźć kontrprzykładu do 1...

Pozdrawiam.

-- 20 sty 2012, o 17:15 --

W odpowiedzi do tego zadania jest wskazówka, żeby rozpatrzyć:
\(\displaystyle{ U=\left\langle a,b \right\rangle}\), \(\displaystyle{ V=\left\langle a\right\rangle}\), \(\displaystyle{ W=\left\langle b\right\rangle}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) są liniowo niezależnymi wektorami.

Co w tym kontekście oznacza symbol \(\displaystyle{ \left\langle \cdot \right\rangle}\) ?
ODPOWIEDZ