Macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
golywachock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Macierz odwrotna

Post autor: golywachock »

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1 & 2 & 2 \\ 2 & 1 & -2 \\ 2 & -2 & 1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \det A=-27}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}=\left[\begin{array}{ccc}-3 & -6 & -6 \\ -6 & -3 & 6 \\ -6 & 6 & 3 \end{array}\right]\cdot\left(-\frac{1}{27}\right)}\)

Dobrze mi wyszlo ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Macierz odwrotna

Post autor: »

Możesz łatwo sprawdzić - iloczyn tych macierzy wyjściowej i odwrotnej powinien być macierzą jednostkową.

Q.
ODPOWIEDZ