Macierz i rząd endomorfizmu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gblablabla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 25 razy

Macierz i rząd endomorfizmu

Post autor: gblablabla »

Niech \(\displaystyle{ f : \mathbb{R}^{3} \rightarrow \mathbb{R}^{3}}\) będzie endomorfizmem określonym następująco:

\(\displaystyle{ f(x, y, z) = (x + y, y - z, - x - 2y)}\)

a) Wyznacz macierz \(\displaystyle{ A = M_{f}(B)}\), zbadaj rząd endomorfizmu \(\displaystyle{ f}\) i sprawdź czy \(\displaystyle{ f}\) jest odwzorowaniem odwracalnym.
b) Jeżeli tak, to wyznacz \(\displaystyle{ M_{f^{-1}}(B)}\) oraz wykorzystując tę macierz oblicz \(\displaystyle{ f^{-1}(0, -1, 0)}\)
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Macierz i rząd endomorfizmu

Post autor: Tomek_Z »

Masz standardowe bazy \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) zatem w czym problem?
gblablabla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 25 razy

Macierz i rząd endomorfizmu

Post autor: gblablabla »

Jest podana \(\displaystyle{ B=((-1,0,1), (1,-1,0), (1, -1, -1))}\). Problem jest z \(\displaystyle{ M_{f^{-1}}(B)}\).
ODPOWIEDZ