Ogólne rozwiązanie układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
djmostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 17 lut 2007, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Ogólne rozwiązanie układu równań

Post autor: djmostek »

Wyznacz ogólne rozwiązanie uładu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \2x_{1} + x_{2} - x_{3} + x_{4} = 0 \\
2x_{1} -x_{2} + 2x_3 +x_4 = 5 \\
2x_{1} + x_{2} + x_{3} + 2x_{4} =1\end{cases}}\)


Dochodzę do macierzy złożonej:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&-1&1\\2&-1&2&1\\2&1&1&2\end{array}\right \left|\begin{array}{c}0&5&1\end{array}\right]}\)

I wiem ze dalej musze wykonać na niej operacje elementarne, by sprowadzić ją do macierzy bazowej. Problem w tym że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Jak już mi wychodzi jedna kolumna jednostkowa to nie udaje mi sie utworzyć drugiej, a wiem z odowiedzi ze w tym przykladzie powinny wyjść trzy jednostkowe. Bardzo bym prosił kogoś o SPOSÓB DOJŚCIA do tych trzech kolumn jednostkowych (tzn. jakie operacje elemenatrne nalezy po kolei wykonac).
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Ogólne rozwiązanie układu równań

Post autor: miki999 »

Od 2. wiersza odejmij 1.
Od 3. wiersza odejmij 1.
Od 1. odejmij połowę 2.
Od 2. odejmij półtora 3.

Powinno być git.
djmostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 17 lut 2007, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Ogólne rozwiązanie układu równań

Post autor: djmostek »

Dzieki. Doszedłem do tej postaci bazowej; ale mnostwem innych kombinacji. Niestety wynik mam niezgodny z odpowiedziami..
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Ogólne rozwiązanie układu równań

Post autor: miki999 »

Niestety wynik mam niezgodny z odpowiedziami..
Zdarza się.
ODPOWIEDZ