rzut ortogonalny macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

rzut ortogonalny macierzy

Post autor: kkk »

Wyznacz rzut ortogonalny macierzy \(\displaystyle{ u^{*} = \begin{bmatrix}1&2&1 \\ -2&-1&1 \end{bmatrix}}\) na podprzestrzeń \(\displaystyle{ \left\{ \begin{bmatrix}a&b&c \\ b&c&d \end{bmatrix}: a,b,c,d \in R \right\}}\) przestrzeni \(\displaystyle{ R^{2 \times 3}}\). Przyjmij iloczyn skalarny \(\displaystyle{ \left[ a_{ij}\right] \circ \left[ b_{ij}\right] = \sum_{i=1}^{2} \sum_{j=1}^{3} a_{ij}b_{ij}}\).

Z góry dzięki za wskazówkę jak się za to zabrać
ODPOWIEDZ