Równanie macierzowe :
\(\displaystyle{ \left( 3X+ \left[\begin{array}{ccc}1&-2\\-8&-1\end{array}\right] \right) ^{-1} = \left[\begin{array}{ccc}5&2\\2&1\end{array}\right]}\)
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 18 sty 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 23:26 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie macierzowe
Ponieważ dla macierzy odwracalnych \(\displaystyle{ A,B}\) zachodzi \(\displaystyle{ A=B \Leftrightarrow A^{-1}=B^{-1}}\). Tutaj po odwróceniu dostaniemy:
\(\displaystyle{ \left( \left( 3X+ \left[\begin{array}{ccc}1&-2\\-8&-1\end{array}\right] \right) ^{-1}\right) ^{-1} = \left[\begin{array}{ccc}5&2\\2&1\end{array}\right]^{-1}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \left( \left( 3X+ \left[\begin{array}{ccc}1&-2\\-8&-1\end{array}\right] \right) ^{-1}\right) ^{-1} = \left[\begin{array}{ccc}5&2\\2&1\end{array}\right]^{-1}}\)
Q.