Wyznaczyć zbiory kierunków dopuszczalnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
senio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 paź 2010, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leżajsk

Wyznaczyć zbiory kierunków dopuszczalnych

Post autor: senio »

Witam, mam problem z zadaniem na metody numeryczne:
Wyznaczyć zbiory kierunków dopuszczalnych w punkcie \(\displaystyle{ X_{0}}\) dla ograniczeń:
\(\displaystyle{ \left\{ x_{1} \ge 0,\ x_{2} \ge 0, \ x_{2} \le -(x_{1}-1) ^{3}\right\}



X_{0}=\left[ 0 \ 0 \right] ^{T}

X_{0}=\left[ 0 \ 1 \right] ^{T}}\)


Jak wyliczyć to z wzoru \(\displaystyle{ grad ^{T} g(x)\ o\ d \le 0}\), gdzie g są to funkcje ograniczające ?
I czy dobrze myślę że gradienty trzeba wyliczyć dla każdej funkcji ograniczającej ?
ODPOWIEDZ