Udowodnić, że macierz \(\displaystyle{ A \in M_n(\mathbb{C})}\) jest nilpotentna wtedy i tylko wtedy, gdy wszystkie wartości własne \(\displaystyle{ A}\) są zerami.
Nie wiem jak zrobić to zadanie, proszę o pomoc.
Macierz nilpotentna jeśli wszystkie wartości własne równe 0
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierz nilpotentna jeśli wszystkie wartości własne równe 0
Implikacja w prawo jest oczywista. Wystarczy wziąć wektor \(\displaystyle{ v}\) o wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\) różnej od zera, i zobaczyć, że \(\displaystyle{ A^nv=\lambda^nv\ne\vec0}\).
Przy implikacji w lewo skorzystaj z postaci Jordana.
Przy implikacji w lewo skorzystaj z postaci Jordana.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 18 razy
Macierz nilpotentna jeśli wszystkie wartości własne równe 0
Ok, czyli w prawo. Rozumiem, że nie wprost? Hp. jest nilpotentna, zeruje się w \(\displaystyle{ n}\)-tej potędze i nie wszystkie wartości własne \(\displaystyle{ A}\) są zerami. Więc bierzemy wartość własną \(\displaystyle{ \lambda (\lambda \neq 0)}\) i jakiś dowolny jej wektor własny.
\(\displaystyle{ Av = \lambda v}\)
Nie rozumiem tego przejścia: \(\displaystyle{ A^n v = \lambda^n v}\)
W lewo: czyli w macierzy Jordana na przekątnej będziemy mieli same zera. Nad przekątną jakieś jedynki, ale gdy podniesiemy to do pewnej potęgi macierz wyzeruje się... jedynki będą przechodzić coraz wyżej. Tylko hm, jak to udowodnić?
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ Av = \lambda v}\)
Nie rozumiem tego przejścia: \(\displaystyle{ A^n v = \lambda^n v}\)
W lewo: czyli w macierzy Jordana na przekątnej będziemy mieli same zera. Nad przekątną jakieś jedynki, ale gdy podniesiemy to do pewnej potęgi macierz wyzeruje się... jedynki będą przechodzić coraz wyżej. Tylko hm, jak to udowodnić?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierz nilpotentna jeśli wszystkie wartości własne równe 0
To można udowodnić przez indukcję.nikodem92 pisze: Nie rozumiem tego przejścia: \(\displaystyle{ A^n v = \lambda^n v}\)
krok indukcyjny:
\(\displaystyle{ A^nv=A^{n-1}(A v) = A^{n-1}(\lambda v) = \lambda\cdot A^{n-1}v=\lambda\cdot \lambda^{n-1}v=\lambda^nv}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 18 razy
Macierz nilpotentna jeśli wszystkie wartości własne równe 0
Ok, dzięki.
A jak w drugą stronę? Jak można pokazać, że taka macierz Jordana, która na przekątnej ma same zera, w którejś potędze się wyzeruje?
A jak w drugą stronę? Jak można pokazać, że taka macierz Jordana, która na przekątnej ma same zera, w którejś potędze się wyzeruje?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierz nilpotentna jeśli wszystkie wartości własne równe 0
Niech \(\displaystyle{ v_1,v_2,\ldots,v_k}\) będą kolejnymi wektorami z bazy Jordana, odpowiadającymi klatce rozmiaru \(\displaystyle{ k}\) i wartości własnej \(\displaystyle{ 0}\). Wtedy \(\displaystyle{ A^k v_k = A^{k-1} v_{k-1}=\ldots=A^2v_2=Av=\vec{0}}\). Czyli każdy wektor bazowy z tej klatki wyzeruje się po co najwyżej \(\displaystyle{ k}\)-krotnym przyłożeniu macierzy \(\displaystyle{ A}\).
Stąd wniosek że \(\displaystyle{ A^m\equiv\vec{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) to maksymalny rozmiar klatki, bo dowolny wektor można zapisać w bazie Jordana i każdy składnik tej sumy się wyzeruje.
Stąd wniosek że \(\displaystyle{ A^m\equiv\vec{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) to maksymalny rozmiar klatki, bo dowolny wektor można zapisać w bazie Jordana i każdy składnik tej sumy się wyzeruje.