Iloczyn skalarny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: prawyakapit »

jeśli mam funkcję \(\displaystyle{ f(( x_{1} ,x_{2},x_{3}),(y_{1},y_{2},y_{3}))=5x_{1}y_{1}-x_{1}y_{2}-x_{2}y_{1}+3x_{2}y_{2}}\)

czy ktoś mógłby mi rozpisać jak tu zapisać pierwszy warunek na iloczyn skalarny ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: »

Ale z czym dokładnie masz problem? Nie potrafisz napisać ile wynosi wartość \(\displaystyle{ f}\) gdy oba wektory są identyczne czy nie potrafisz udowodnić, że ta wartość jest nieujemna?

Q.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: prawyakapit »

nie, mam problem w warunkiem 1 który brzmi tak:\(\displaystyle{ g(a \cdot u + b \cdot y,w)=a \cdot g(u,w)+ b \cdot g(v,w)}\) dla \(\displaystyle{ u,v,w\in V}\) \(\displaystyle{ a,b \in F}\), gdzie V jest przestrzenią liniową i F ciałem, nie wiem jak go du zastosować
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 13:31 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: »

Numerowanie warunków to kwestia względna - ja przyzwyczajony jestem do numeracji: ... n_skalarny .

A co Twojego pytania (w myśl powyższej numeracji - mix warunków drugiego i trzeciego), to z czym dokładnie masz problem? \(\displaystyle{ u,v,w}\) to wektory, \(\displaystyle{ a,b}\) to skalary - wystarczy wyjść od lewej strony i rozpisać z definicji \(\displaystyle{ f}\). Wychodzi samo.

Q.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: prawyakapit »

rozumiem że oprócz x i y mam wprowadzić jeszcze jeden wektor np z ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: »

Tak.

Q.
ODPOWIEDZ