Przekształcenie liniowe, macierz przekształcenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Przekształcenie liniowe, macierz przekształcenia

Post autor: D-Mic »

Które z poniższych odwzorowań są przekształceniami liniowymi?

1)\(\displaystyle{ f:R \rightarrow R ^{2}, f(x)=( x^{2},2x)}\)
2)\(\displaystyle{ f: R^{3} \rightarrow R^{2}, f(x)=(-3x,2x)}\)

W przypadku przekształcenia liniowego wyznaczyć macierz A przekształcenia liniowego w
bazach standardowych, tak aby \(\displaystyle{ x \rightarrow f(x)=Ax}\)
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Przekształcenie liniowe, macierz przekształcenia

Post autor: Tomek_Z »

Wszystko należy zrobić z definicji przekształcenia liniowego.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Przekształcenie liniowe, macierz przekształcenia

Post autor: D-Mic »

Dobra tylko, że zazwyczaj miałem tak że f(x) było równe jakiemuś działaniu matematycznemu, a jak mam sprawdzić jeśli to jest równe (-3x,2x) to nie mam pojęcia i właśnie proszę o pomoc chociażby w jednym przykładzie żebym miał na podstawie czego się edukować
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Przekształcenie liniowe, macierz przekształcenia

Post autor: Tomek_Z »

No to teraz tak samo, tylko, że masz wektor więc działasz na współrzędnych. Np jednorodność tego pierwszego: \(\displaystyle{ f(tx) = ((tx)^2,2tx) = (t^2x^2,2tx)=t(tx^2,2x) \neq t(x^2,2x) = tf(x)}\) zatem nie jest liniowe (bo nie spełnia warunku jednorodności).
ODPOWIEDZ