ortogonalna inwolutywna wyznacznik

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ewelkaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 16 razy

ortogonalna inwolutywna wyznacznik

Post autor: ewelkaaa »

prosze o pomoc

wykazac ze det(ABA^-1)=Det B

jakie wartosci moze przyjmowac wyznacznik macierzy ortogonalnej i inwolutywnej udowodnij

wykazac ze jesli macierz A jest amcierza inwolutywną stopnia n to rz(I-A)+rz(I+A)=n

DZIEKUJE
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

ortogonalna inwolutywna wyznacznik

Post autor: Sir George »

\(\displaystyle{ \det\big(ABA^{-1}\big)\ =\ \det(A)\cdot\det(B)\cdot\det(A^{-1})\ =\ \det(A)\cdot\det(A^{-1})\cdot\det(B)\ =\ \det\big(AA^{-1}\big)\cdot\det(B)\ =\ \det(B)}\)
ODPOWIEDZ