Czy macierz 3x3 może równać się maciery 3x1. +++

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Yoooj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko
Podziękował: 2 razy

Czy macierz 3x3 może równać się maciery 3x1. +++

Post autor: Yoooj »

Witam. Przechodząc do tematu z pewnego zadania wyszło mi, że:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b-3&c\\3b&c&2a\\b&a&2c\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3\\0\\10\end{array}\right]}\)
czy jest to możliwe? Jak to teraz obliczyć? (a + (b-3) + c = 3 ????).

zadanie brzmi następująco (wraz z rozw.): Zdjęcie --->
... reizl.png/

z przekształcenia tego wzoru wyszło mi nast. (A, B, C to macierze)

X = A ^{-1} * (B-C)

Teraz nasuwa mi się kolejne pytanie czy macierzą odwrotną do...
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\0\\2\end{array}\right]}\)

jest macierz;
B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1\\0\\-2\end{array}\right]}\)


Zaraz padnę.... ;/
Proszę o pomoc
miodzio1988

Czy macierz 3x3 może równać się maciery 3x1. +++

Post autor: miodzio1988 »

Jedynie macierze kwadratowe mają macierze odwrotne
Yoooj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko
Podziękował: 2 razy

Czy macierz 3x3 może równać się maciery 3x1. +++

Post autor: Yoooj »

Czyli... Jak mogę rozwiązać ten układ?
Z przekształcenia wychodzi, że X = D * (B-C)
Gdzie D jest macierzą odwrotną do macierzy 3x1...
Trzeba tutaj zastosować jakąś inną metodę? ;/
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

Czy macierz 3x3 może równać się maciery 3x1. +++

Post autor: makan »

Wykonać działania po lewej stronie, potem skorzystać z tego, że macierze są równe jeśli ich odpowiednie elementy są równe i masz układ równań z trzema niewiadomymi.
ODPOWIEDZ