Mam do zrobienia zadanie :
Przedstaw wektor \(\displaystyle{ (1,-4,3,0)}\) jako kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ (2,-4,0,-5)}\) oraz \(\displaystyle{ (-1,0,3,5)}\) czy te wektory są liniowo niezależne?
rozwiązałem to w taki sposób :
\(\displaystyle{ w=a \cdot \left|2,-4,0,-5 \right|+b \cdot \left| -1,0,3,5\right|}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2a-b=0\\-4a=-4\\3b=3\\-5a+5b=0 \end{array}}\)
z tego mi wyszło że \(\displaystyle{ a=1}\) i \(\displaystyle{ b=1}\);
czyli \(\displaystyle{ W=(1,1)}\).
Korzystając z wzoru wychodzi że te wektory są liniowo niezależne.
Tu pojawia się 1 pytanie : Czy poprawnie to rozwiązałem ?
Natomiast moje 2 pytanie dotyczy 2 podpunktu :
Przedstaw wektor \(\displaystyle{ (1,3,-1)}\) jako kombinacje liniową wektorów \(\displaystyle{ (2,1,0,1), (4,2,0,2)}\) oraz \(\displaystyle{ (-1,2,-1,0)}\)
co należy zrobić gdy pierwszy wektor ma o jedną liczbę mniej niż pozostałe ?
Przedstawić wektor X jako kombinacje liniową wektorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Przedstawić wektor X jako kombinacje liniową wektorów.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, o 19:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Przedstawić wektor X jako kombinacje liniową wektorów.
Układ jest źle rozwiązany (podstaw chociażby do pierwszego równania).
Będą liniowo niezależne jeśli otrzymasz a = 0 i b = 0.
Będą liniowo niezależne jeśli otrzymasz a = 0 i b = 0.