Wyznacznik przy obliczaniu wartosci wlasnych 4x4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rudy20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Inowrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacznik przy obliczaniu wartosci wlasnych 4x4

Post autor: rudy20 »

Czy gdy obliczamy wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ H}\) o wymiarze 4x4 i rozpartujemy macierz \(\displaystyle{ H - \lambda I}\) mozemy podzielic ja w taki sposob na macierz blokowa:

\(\displaystyle{ H - \lambda I = \left[ \begin{array}{cc} (A - \lambda I)&B \\ C&(D - \lambda I) \end{array} \right]}\)

i powiedziec ze

\(\displaystyle{ \det (H - \lambda I) = \det \left( (A - \lambda I)(D - \lambda I) - BC \right)}\) ?

Na wikipedii jest napisane ze te bloki 2x2 musza miec ten sam rzad, no ale poniewaz w blokach A i D są lambdy to nie wiemy jaki jest ich rzad bo lambda jest w pewnym sensie dowolna? Czy mozna sobie tutaj pozwolic na takie naduzycie czy moze wlasnie wyjsc bledne rozwiazanie?
ODPOWIEDZ