wielomian charakterystyczny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
roseraphina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wielomian charakterystyczny

Post autor: roseraphina »

Mam macierz w takiej postaci:

\(\displaystyle{ \frac{i}{3} \cdot \begin{bmatrix} 1&-2&1\\-2&1&1\\1&1&-2\end{bmatrix}}\)

czy żeby policzyć jej wielomian charakterystyczny \(\displaystyle{ det(A-\lambda \cdot I)}\) powinnam najpierw przemnożyć przez \(\displaystyle{ \frac{i}{3}}\) całą macierz?
wówczaj otrzymuję jeden nierzeczywisty pierwiastek, co jest sprzeczne z tym, że jeżeli macierz jest symetryczna (tutaj jest) to wszystkie pierwiastki wielomianu charakterystycznego są rzeczywiste.

Proszę o jakąś wskazówkę.
szw1710

wielomian charakterystyczny

Post autor: szw1710 »

Takie twierdzenie zachodzi dla symetrycznej macierzy rzeczywistej. Ta jest zespolona i nie widzę nic zdrożnego w tym, że wychodzą zespolone wartości własne.
ODPOWIEDZ