Co to znaczy że przedstawienie jest jednoznaczne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ktos_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 27 gru 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 18 razy

Co to znaczy że przedstawienie jest jednoznaczne

Post autor: Ktos_88 »

Dane są wektory \(\displaystyle{ \alpha_1 = [1, 1, 2], \alpha _2 = [1, 2, b], \alpha _3 = [a, 1, 2], \beta = [1, 2, 1]}\) przestrzeni \(\displaystyle{ R^3}\). Wyznacz
wartości parametrów \(\displaystyle{ a,b \in R}\), dla których wektor \(\displaystyle{ \beta}\) jest kombinacją liniową wektorów . Dla
jakich wartosci parametrów a, b wektor ma jednoznaczne przedstawienie w postaci kombinacji liniowej
wektorów \(\displaystyle{ \alpha_1,\alpha_2,\alpha_3}\)
Chodzi mi od drugą część polecenia. Jak rozwiążę układ ze względu na parametry to dla których z tych parametrów bedzie jednoznaczne przedsawienie?
szw1710

Co to znaczy że przedstawienie jest jednoznaczne

Post autor: szw1710 »

Takich, że te trzy wektory będą liniowo niezależne, czyli ich wyznacznik jest niezerowy.
ODPOWIEDZ