Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
-
rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Post
autor: rafaluk »
Wyznacz parametry \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) tak, aby wektory \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\) były ortogonalne.
a) \(\displaystyle{ u = (a; 3; -5; 2); \ \ v = (-2; 4; 2; -3)}\)
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Proszę o wytłumaczenie.
-
Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Post
autor: Spektralny »
Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (a, 3, -5, 2)\cdot (-2, 4, 2, -3)=0}\).
-
rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Post
autor: rafaluk »
Oo, świetnie, dziękuję.
A jakby miały być równoległe, to też jest na to jakiś określony sposób?