Mam takie zadanko i nie bardzo wiem co z tym zrobic .
Podana nizej w linku macierz mam odwrocic na 2 sposoby, wie moze ktos z was jak to sie jak do tego zabrac z takimi potegami???
odwracanie macierzy
odwracanie macierzy
\(\displaystyle{ \large \( \begin{array} 13 + 2^{10} \ & 13+2 \ & 13+2^{17} \ & 13+2^{24} \\ 1+2^{10} \ & 1+2 \ & 1+2^{17} \ & 1+2^{24} \\ 17 + 2^{10} \ & 17+2 \ & 17+2^{17} \ & 17+2^{24} \\ 3+2^{10} \ & 3+2 \ & 3+2^{17} \ & 3+2^{24} \end{array} \)}\)
Jak odejmiesz drugi wiersz od wszystkich innych, to otrzymasz:
\(\displaystyle{ \large \( \begin{array} 12 \ & 12 \ & 12 \ & 12 \\ 1+2^{10} \ & 1+2 \ & 1+2^{17} \ & 1+2^{24} \\ 16 \ & 16 \ & 16 \ & 16 \\ 2 \ & 2 \ & 2 \ & 2 \end{array} \)}\) mozna teraz uzyskac same zera w ktoryms wierszu, wiec wyznacznik tej macierzy jest rowny 0 wiec macierzy odwrotnej nie ma...
Jak odejmiesz drugi wiersz od wszystkich innych, to otrzymasz:
\(\displaystyle{ \large \( \begin{array} 12 \ & 12 \ & 12 \ & 12 \\ 1+2^{10} \ & 1+2 \ & 1+2^{17} \ & 1+2^{24} \\ 16 \ & 16 \ & 16 \ & 16 \\ 2 \ & 2 \ & 2 \ & 2 \end{array} \)}\) mozna teraz uzyskac same zera w ktoryms wierszu, wiec wyznacznik tej macierzy jest rowny 0 wiec macierzy odwrotnej nie ma...
Ostatnio zmieniony 20 sty 2005, o 22:07 przez Yavien, łącznie zmieniany 1 raz.