równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lubierachowac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czarnobyl
Podziękował: 13 razy

równanie macierzowe

Post autor: lubierachowac »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&4\\-2&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]-\left[\begin{array}{ccc}-4&2\\-8&-6\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}5&-26\\-3&14\end{array}\right]}\)

zrobiłem to tak:

\(\displaystyle{ 3a+4c-4=5 \\
3b+4d-2=-26 \\
-2a+1c-8=-3 \\
-2b+1d-6=14}\)


czy ten układ równań jest dobry? w ogóle może ktoś krótko wyjaśnić jak obliczać równania metodą macierzy odwrotnej?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

równanie macierzowe

Post autor: Tomek_Z »

W pierwszym, trzecim i czwartym równaniu masz błąd tego samego typu - wyrazy wolne powinny być ze znakiem dodawania.
lubierachowac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czarnobyl
Podziękował: 13 razy

równanie macierzowe

Post autor: lubierachowac »

to znaczy że mam zienić znaki na przeciwne w macierzy którą odejmuję? ale dlaczego?
ojej, głupia sprawa, źle popatrzyłem. wszystko jasne.
ODPOWIEDZ