Macierz endomorfizmu \(\displaystyle{ \varphi}\) przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) w bazie \(\displaystyle{ ( \varepsilon_1 , \varepsilon_1 + \varepsilon_2 , \varepsilon_1 + \varepsilon_2 + \varepsilon_3 )}\) ma postać \(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 1&1&1\\0&1&-1\\-1&0&2\end{bmatrix}}\) .
Wyznaczyć wzór analityczny tego endomorfizmu. Zbadać czy istanieje rzeczywista macierz nieosobliwa \(\displaystyle{ C}\) taka, że \(\displaystyle{ C^{-1} \cdot A \cdot C}\) jest diagonalna. Odpowiedź uzasadnij.
Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tego rozwiazania. Ten lub podobny przykład bedzie na egzaminie, niestety na ćwiczeniach nie zdążylismy przerobić całego materiału i nie mam pojecia jak to rozwiązać..
Bedę bardzo wdzięczna za pomoc i wyjasnienie.
Pozdrawiam
Wzór analityczny endomorfizmu. Macierz nieosobliwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 20 lis 2011, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Wzór analityczny endomorfizmu. Macierz nieosobliwa.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 22:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Wzór analityczny endomorfizmu. Macierz nieosobliwa.
Czym są \(\displaystyle{ \varepsilon_1, \varepsilon_2, \varepsilon_3}\) ? Czy to są wektory bazowe\(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 20 lis 2011, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Wzór analityczny endomorfizmu. Macierz nieosobliwa.
Tomek_Z pisze:Czym są \(\displaystyle{ \varepsilon_1, \varepsilon_2, \varepsilon_3}\) ? Czy to są wektory bazowe\(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)?
tak to sa wektory.
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Wzór analityczny endomorfizmu. Macierz nieosobliwa.
No to najpierw musisz znaleźć macierz przejścia z \(\displaystyle{ ( \varepsilon_1 , \varepsilon_1 + \varepsilon_2 , \varepsilon_1 + \varepsilon_2 + \varepsilon_3 )}\)do bazy standardowej (choć łatwiej może być znaleźć macierz przejścia z bazy standardowej do tej podanej w treści zadania i odwrócenie jej). Potem skorzystaj z zależności \(\displaystyle{ A'=P^{-1}AP}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 20 lis 2011, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Wzór analityczny endomorfizmu. Macierz nieosobliwa.
\(\displaystyle{ Baza standardowa :
\begin{bmatrix} 1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}
Mam znaleźć macierz przejścia z ( \varepsilon_1 , \varepsilon_1 + \varepsilon_2 , \varepsilon_1 + \varepsilon_2 + \varepsilon_3), do bazy standardowej:
\begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}=1\begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}+0\begin{bmatrix} 1\\1\\0\end{bmatrix}+0\begin{bmatrix} 1\\1\\1\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 0\\1\\0\end{bmatrix}=(-1)\begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}+1\begin{bmatrix} 1\\1\\0\end{bmatrix}+0\begin{bmatrix} 1\\1\\1\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 0\\0\\1\end{bmatrix}=0\begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}+(-1)\begin{bmatrix} 1\\1\\0\end{bmatrix}+1\begin{bmatrix} 1\\1\\1\end{bmatrix}
Macierz przejscia C=\begin{bmatrix} 1&-1&0\\0&1&-1\\0&0&1\end{bmatrix}
Nastepnie wyznaczam macierz odwrotna do C i korzystam ze wzoru B=C^{-1}AC
Czy takie rozwiązanie bedzie poprawne??}\)
\begin{bmatrix} 1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}
Mam znaleźć macierz przejścia z ( \varepsilon_1 , \varepsilon_1 + \varepsilon_2 , \varepsilon_1 + \varepsilon_2 + \varepsilon_3), do bazy standardowej:
\begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}=1\begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}+0\begin{bmatrix} 1\\1\\0\end{bmatrix}+0\begin{bmatrix} 1\\1\\1\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 0\\1\\0\end{bmatrix}=(-1)\begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}+1\begin{bmatrix} 1\\1\\0\end{bmatrix}+0\begin{bmatrix} 1\\1\\1\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 0\\0\\1\end{bmatrix}=0\begin{bmatrix} 1\\0\\0\end{bmatrix}+(-1)\begin{bmatrix} 1\\1\\0\end{bmatrix}+1\begin{bmatrix} 1\\1\\1\end{bmatrix}
Macierz przejscia C=\begin{bmatrix} 1&-1&0\\0&1&-1\\0&0&1\end{bmatrix}
Nastepnie wyznaczam macierz odwrotna do C i korzystam ze wzoru B=C^{-1}AC
Czy takie rozwiązanie bedzie poprawne??}\)