Fundamentalny układ rozwiązań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
YyyYYyyyY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 19 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Fundamentalny układ rozwiązań

Post autor: YyyYYyyyY »

Witam! Mam do znalezienia fundamentalny układ rozwiązań poniższego układu.

\(\displaystyle{ \begin{cases} x-3y+2z=0\\x-t=0\\-x-3y+2z+2t=0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ r(A_u)=r\begin{bmatrix} 1&-3&2&0&0\\1&0&0&-1&0\\-1&-3&2&2&0\end{bmatrix} \xrightarrow{w_2-w_1 \ w_3+w_1}r\begin{bmatrix} 1&-3&2&0&0\\0&3&-2&-1&0\\0&-6&4&2&0\end{bmatrix}\xrightarrow{\frac{w_3}{2}}r\begin{bmatrix} 1&-3&2&0&0\\0&3&-2&-1&0\\0&-3&2&1&0\end{bmatrix}\xrightarrow{w_1+w_2 \ w_3+w_2}r\begin{bmatrix} 1&0&0&-1&0\\0&1&-\frac{2}{3}&-\frac{1}{3}&0\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\)

Widać, że \(\displaystyle{ r(A)=r(A_u)=2}\) więc układ zależy od dwóch parametrów \(\displaystyle{ z}\) oraz \(\displaystyle{ t}\).

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t \\ y=\frac{2}{3}z+\frac{1}{3}t\\z\in\mathbb{R}\\t\in\mathbb{R} \end{cases}}\).
Czyli przestrzeń rozwiązan układu jednorodnego \(\displaystyle{ W_0}\) można zapisać jako:

\(\displaystyle{ W_0=\left\{\left(t, \frac{2}{3}z+\frac{1}{3}t, z, t\right): \ z, t\in\mathbb{R}\right\}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} t\\\frac{2}{3}z+\frac{1}{3}t\\z\\t\end{bmatrix}=z\begin{bmatrix} 0\\\frac{2}{3}\\1\\0\end{bmatrix}+t\begin{bmatrix} 1\\\frac{1}{3}\\0\\1\end{bmatrix}}\).

Stąd: \(\displaystyle{ W_0=\mbox{lin}\left\{\left(0, \frac{2}{3}, 1, 0\right), \ \left(1, \frac{1}{3}, 0, 1\right)\right\}}\)

Czy o to chodziło?

PS. Proszę jeszcze o pomoc w tym temacie: 281279.htm
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Fundamentalny układ rozwiązań

Post autor: Tomek_Z »

Tak jak w poprzednim temacie, merytorycznie zadanie jest rozwiązane poprawnie.
ODPOWIEDZ