układy równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
summerose
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 kwie 2011, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

układy równań z parametrem

Post autor: summerose »

potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami.
1. Dla jakich wartości parametru a podany układ ma dokładnie jedno rowiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+3y+az=1 \\
-ax+2z=3 \\
x+2y+az=a \\ \end{cases}}\)



2. Określić liczbę rowiązań podanego układu równań w zależności od parametru p

\(\displaystyle{ \begin{cases}px+2y-z+t=1 \\
x-y-pz+3t=p \\
3x-3z+7t=3 \\ \end{cases}}\)


proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, o 08:05 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

układy równań z parametrem

Post autor: Kartezjusz »

Zapisz macierz układu i policz jej rząd...
swk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

układy równań z parametrem

Post autor: swk1 »

Dobra, rząd macierzy A umiem policzyć, a rząd macierzy AB. Czy jeśli liczymy rząd macierzy AB, to obowiązkowo w minorze wybieramy dwie dowolne kolumny z A i koniecznie kolumnę B? Dobrze rozumiem?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

układy równań z parametrem

Post autor: Kartezjusz »

Tak, musisz zbadać jak nowy wektor wpływa na zależność...
ODPOWIEDZ