wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 sty 2012, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
hej kochani
Uczę się grzecznie macierzy, sama w domu i korzystam tylko z internetu. Mam prośbę o sprawdzenie zadanie co robię źle. Mam obliczyć wskaźnik macierzy... będę wdzięczna za każdą sugestię
To jest nasza macierz:
\(\displaystyle{ H=\left[\begin{array}{cccc}1&3&1&0\\1&4&2&-1\\1&0&1&2\\0&3&3&1\end{array}\right]}\)
później odejmuje 3 wierz od pierwszego i wychodzi mi
\(\displaystyle{ \det(H)=\left[\begin{array}{cccc}0&3&0&-2\\1&4&2&-1\\1&0&1&2\\0&3&3&1\end{array}\right]}\)
później obliczam \(\displaystyle{ \det(H)}\) dla 3 i -2 metodą Sarrusa.
\(\displaystyle{ \det(H)= -2 \cdot (-1) ^{1+4} \left[\begin{array}{ccc}1&4&2\\1&0&1\\0&3&3\end{array}\right] \left[\begin{array}{cc}1&4\\1&0\\0&3\end{array}\right] +3 \cdot (-1) ^{1+2} \left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\1&1&2\\0&3&1\end{array}\right] \left[\begin{array}{cc}1&2\\1&1\\0&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \det(H)= 2 \cdot (2 \cdot 0 \cdot 0-3 \cdot 1 \cdot 1-3 \cdot 1 \cdot 4+4 \cdot 1 \cdot 0=2 \cdot 1 \cdot 3)-3(0 \cdot 1 \cdot (-1)-3 \cdot 2 \cdot 1-1 \cdot 1 \cdot 2+1 \cdot 1 \cdot 1+2 \cdot 2 \cdot 0+3 \cdot 1 \cdot (-1)=2 \cdot (18)-3 \cdot (-10)=-36+30=-6}\)
a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \det(H)=12}\) proszę o pomoc 30 min pisałam to wszystko ;d
Uczę się grzecznie macierzy, sama w domu i korzystam tylko z internetu. Mam prośbę o sprawdzenie zadanie co robię źle. Mam obliczyć wskaźnik macierzy... będę wdzięczna za każdą sugestię
To jest nasza macierz:
\(\displaystyle{ H=\left[\begin{array}{cccc}1&3&1&0\\1&4&2&-1\\1&0&1&2\\0&3&3&1\end{array}\right]}\)
później odejmuje 3 wierz od pierwszego i wychodzi mi
\(\displaystyle{ \det(H)=\left[\begin{array}{cccc}0&3&0&-2\\1&4&2&-1\\1&0&1&2\\0&3&3&1\end{array}\right]}\)
później obliczam \(\displaystyle{ \det(H)}\) dla 3 i -2 metodą Sarrusa.
\(\displaystyle{ \det(H)= -2 \cdot (-1) ^{1+4} \left[\begin{array}{ccc}1&4&2\\1&0&1\\0&3&3\end{array}\right] \left[\begin{array}{cc}1&4\\1&0\\0&3\end{array}\right] +3 \cdot (-1) ^{1+2} \left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\1&1&2\\0&3&1\end{array}\right] \left[\begin{array}{cc}1&2\\1&1\\0&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \det(H)= 2 \cdot (2 \cdot 0 \cdot 0-3 \cdot 1 \cdot 1-3 \cdot 1 \cdot 4+4 \cdot 1 \cdot 0=2 \cdot 1 \cdot 3)-3(0 \cdot 1 \cdot (-1)-3 \cdot 2 \cdot 1-1 \cdot 1 \cdot 2+1 \cdot 1 \cdot 1+2 \cdot 2 \cdot 0+3 \cdot 1 \cdot (-1)=2 \cdot (18)-3 \cdot (-10)=-36+30=-6}\)
a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \det(H)=12}\) proszę o pomoc 30 min pisałam to wszystko ;d
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 20:54 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
Dlaczego kiedy zaczynasz liczyć wyznacznik domnażasz macierze \(\displaystyle{ \left[ 3 \times 3\right]}\) przez macierze \(\displaystyle{ \left[ 3\times 2\right] ?}\) Przy tym sposobie obliczania wyznaczników nie robi się tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 sty 2012, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
Czytałam, że można to waśnie tak zrobić. Na filmiku tak pokazywali.. ... re=related że właśnie ta metoda można to dokończyć..
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
\(\displaystyle{ \det(H)=
2 \cdot ({\color{red}-}2 \cdot 0 \cdot 0-3 \cdot 1 \cdot 1-3 \cdot 1 \cdot 4{\color{red}+1\cdot0\cdot3}+4 \cdot 1 \cdot 0{\color{red}+}2 \cdot 1 \cdot 3)
-3({\color{red}-}0 \cdot 1 \cdot (-1)-3 \cdot 2 \cdot 1-1 \cdot 1 \cdot 2+1 \cdot 1 \cdot 1+2 \cdot 2 \cdot 0+3 \cdot 1 \cdot (-1)=
2 \cdot ({\color{red}-9})-3 \cdot (-10)=-18+30=12}\)
2 \cdot ({\color{red}-}2 \cdot 0 \cdot 0-3 \cdot 1 \cdot 1-3 \cdot 1 \cdot 4{\color{red}+1\cdot0\cdot3}+4 \cdot 1 \cdot 0{\color{red}+}2 \cdot 1 \cdot 3)
-3({\color{red}-}0 \cdot 1 \cdot (-1)-3 \cdot 2 \cdot 1-1 \cdot 1 \cdot 2+1 \cdot 1 \cdot 1+2 \cdot 2 \cdot 0+3 \cdot 1 \cdot (-1)=
2 \cdot ({\color{red}-9})-3 \cdot (-10)=-18+30=12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 sty 2012, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
Wszystko w tym rozumiem oprócz tego -2 na początku nawiasu...skąd ten -?
I ogólnie mogę to liczyć w ten sposób czy jest jakiś mniej złożony?
I ogólnie mogę to liczyć w ten sposób czy jest jakiś mniej złożony?
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
wejdź proszę tutaj.
Na tym filmiku obok macierzy kwadratowej zapisano dodatkowe kolumny, aby uprościć sobie obliczanie wyznacznika, zwykle zapisuje się dwa wiersze pod wyznacznikiem.
Na tym filmiku obok macierzy kwadratowej zapisano dodatkowe kolumny, aby uprościć sobie obliczanie wyznacznika, zwykle zapisuje się dwa wiersze pod wyznacznikiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 sty 2012, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
"Dobrze jest przy tym skorzystać z faktu, iż dodanie lub odjęcie od dowolnego wiersza/kolumny innego wiersza/kolumny lub kombinacji liniowej tychże nie zmienia wartości wyznacznika i tym sposobem wyzerować jak najwięcej elementów pewnego wiersza/kolumny."
To jest zdanie z wikipedii mam przez to rozumieć, że mogę w jakikolwiek sposób zmienić kolumnę lub wiersz... np.1 wiersz... 1 kolumnę? Kiedy coś zmieniam to nie muszę np. odejmować od każdej kolumny/wiersza? I jeszcze jeżeli mogę prosić...wcześniej czytałam coś o wymnażaniu przez stałą? To oznacza, że przez jakaś liczbę, która mi uprości te macierz? nieważne jaką? I też dotyczy to tylko wybranego wiersza/kolumny, czy muszę wtedy wszystko wymnożyć przez te stałą? Wiem, że troche dużo pytań, ale staram się to zrozumieć
To jest zdanie z wikipedii mam przez to rozumieć, że mogę w jakikolwiek sposób zmienić kolumnę lub wiersz... np.1 wiersz... 1 kolumnę? Kiedy coś zmieniam to nie muszę np. odejmować od każdej kolumny/wiersza? I jeszcze jeżeli mogę prosić...wcześniej czytałam coś o wymnażaniu przez stałą? To oznacza, że przez jakaś liczbę, która mi uprości te macierz? nieważne jaką? I też dotyczy to tylko wybranego wiersza/kolumny, czy muszę wtedy wszystko wymnożyć przez te stałą? Wiem, że troche dużo pytań, ale staram się to zrozumieć
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
Kiedy obliczasz wyznacznik macierzy, możesz dodawać lub odejmować od siebie dowolne kolumny, nie możesz jednak odejmować w tym samym przykładzie wierszy i kolumn. Kiedy dzieliszmnożysz wiersz lub kolumnę wyznaczniku macierzy przez jakąś wartość, pamiętaj o tym, aby później przemnożyć/podzielić przez nią wynik wyznacznika. W wyznaczniku mnożysz i dzielisz pojednyńcze kolumny lub wiersze.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 sty 2012, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
Yhy. Czyli np. jak pomnożę kolumnę nr 1 i 3 przez 2 to później cały wynik muszę podzielić przez 2?
a jeżeli podzielę przez 3 coś tam to później wynik muszę przez 3 pomnożyć dla równowagi?
a jeżeli podzielę przez 3 coś tam to później wynik muszę przez 3 pomnożyć dla równowagi?
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
Nie, wtedy całość dzielisz przez \(\displaystyle{ 4}\), po \(\displaystyle{ 2}\) za każdą kolumnę.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 sty 2012, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
wyznacznik macierzy. rozwiązane ale szukam błędu
Aaaaaaaaaaaaa..
Jejku dziękuje za pomoc... będę dalej ćwiczyła
Jestem bardzo wdzięczna
Jejku dziękuje za pomoc... będę dalej ćwiczyła
Jestem bardzo wdzięczna