Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ g: \mathcal{X} \rightarrow \mathcal{X}}\) gdzie \(\displaystyle{ \mathcal{X}}\) jest przestrzenią wielomianów stopnia co najwyżej drugiego określone jest wzorem: \(\displaystyle{ (g(p))(t) = 2p(t)-tp'(t), t \in R}\). Wyznacz macierz przekształcenia \(\displaystyle{ g}\) w bazie \(\displaystyle{ B = [(1-t)^{2}, 2t(1-t), t^{2}] .}\) Znajdz bazy
obrazu i jadra przekształcenia \(\displaystyle{ g}\).
Wiem, że mam zrobić to według wzoru: \(\displaystyle{ F = B^{-1} \cdot g \cdot B}\). Ale do końca nie wiem czy mogę reprezentowac \(\displaystyle{ B}\) jako macierz: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\-2&2&0\\1&-2&1\end{array}\right]}\) gdzie w i-tej kolumnie są wspólczynniki i-tego wielomianu w bazie \(\displaystyle{ B}\) i potem ją odwrócić i wszystko wymnożyć. Nie czuje się mocny w przekształceniach liniowych, więc nie wiem czy taka reprezentacja wielomianu jest dobra
Przekształcenie liniowe wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Przekształcenie liniowe wielomianów
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 20:32 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przekształcenie liniowe wielomianów
Chyba najprościej jest policzyć obrazy wektorów bazowych i zapisać je w bazie.
\(\displaystyle{ g((1-t)^2)(t)=2\cdot(1-t)^2-t\cdot ((1-t)^2)'=2\cdot(1-t)^2+2\cdot t(1-t)}\),
więc pierwsza kolumna macierzy przekształcenia to \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2\\2\\0\end{bmatrix}}\).
\(\displaystyle{ g((1-t)^2)(t)=2\cdot(1-t)^2-t\cdot ((1-t)^2)'=2\cdot(1-t)^2+2\cdot t(1-t)}\),
więc pierwsza kolumna macierzy przekształcenia to \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2\\2\\0\end{bmatrix}}\).