Poproszę o pomoc:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-1&2\\2&1&-2\\1&-3&-2\end{array}\right]}\) =
teraz do pierwszego wiersza dodaje drugi i wychodzi:
= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&0&0\\2&1&-2\\1&-3&-2\end{array}\right]}\) =
a teraz do pierwszej kolumny dodaje trzecią i wychodzi:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&0&0\\0&1&-2\\-1&-3&-2\end{array}\right]}\) = -6 - 18 = -24
Proszę o rozpisanie mi ostatniego kroku jak wyszło -24. Pozdrawiam.
Oblicz Wyznacznik.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Oblicz Wyznacznik.
jeśli rozwiniesz sobie wyznacznik względem pierwszego wiersza to otrzymasz:
\(\displaystyle{ 3*\left[\begin{array}{cc}1&-2\\-3&-2\end{array}\right]=3*(-2-6)=-24}\)
\(\displaystyle{ 3*\left[\begin{array}{cc}1&-2\\-3&-2\end{array}\right]=3*(-2-6)=-24}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
Oblicz Wyznacznik.
Dziękuję, bardzo mi to ułatwiłeś, teraz rozumiem.
W tym przypadku korzystam z Reguły Sarrusa tak ?
Pozdrawiam
W tym przypadku korzystam z Reguły Sarrusa tak ?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Oblicz Wyznacznik.
szczerze mówiąc nie wiem jak to się fachowo nazywa:D
po prostu każdy wyznacznik możesz rozwinąć względem jakiegoś wiersza mnożąc element tego wiersza razy (-1)^(i+j) razy \(\displaystyle{ A_{ij}}\) gdzie i,j to "współrzędne" elementu wiersza a \(\displaystyle{ A_{ij}}\) to wyznacznik po skreśleniu wiersza i oraz kolumny j
zawsze bierzemy taki wiersz gdzie jest dużo zer wtedy nie liczymy wyznaczników tylko piszemy od razu 0
pozdro:)
po prostu każdy wyznacznik możesz rozwinąć względem jakiegoś wiersza mnożąc element tego wiersza razy (-1)^(i+j) razy \(\displaystyle{ A_{ij}}\) gdzie i,j to "współrzędne" elementu wiersza a \(\displaystyle{ A_{ij}}\) to wyznacznik po skreśleniu wiersza i oraz kolumny j
zawsze bierzemy taki wiersz gdzie jest dużo zer wtedy nie liczymy wyznaczników tylko piszemy od razu 0
pozdro:)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Oblicz Wyznacznik.
kajus, to jest rozwiniecie Laplace jest szegolnie przydatne gdy macierz jest nad pewnym pierscieniem
gdzie nie mozesz dzielic
(wtedy bardziej efektywne metody jak eliminacja Gaussa czy jakis rozklad macierzy nie dzialaja)
gdzie nie mozesz dzielic
(wtedy bardziej efektywne metody jak eliminacja Gaussa czy jakis rozklad macierzy nie dzialaja)