układ równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
damixd1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 sty 2012, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

układ równań z parametrem

Post autor: damixd1 »

Jak rozwiązać coś takiego:
W zależności od parametru \(\displaystyle{ \lambda}\) podać liczbę rozwiązań układu równań.

\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+z-t=0 \\ x+3y-z+t=1 \\ x-5y+3z-t=\lambda \end{cases}}\)
Dzięki.
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

układ równań z parametrem

Post autor: sdamian »

"najprościej" było by zbadać rząd macierzy głównej i rozszerzonej tego układu za pomocą przekształceń elementarnych w zależności od \(\displaystyle{ \lambda}\) i porównując te rzędy skorzystać z tw. Kroneckera-Capelliego
ODPOWIEDZ