Równania macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aussie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy

Równania macierzowe

Post autor: aussie »

Mam takie pytanie. A mianowicie, od czego zależy pozycja macierzy niewiadomej \(\displaystyle{ X}\), bo w niektórych równaniach stawiamy ją po prawej stronie a w niektórych po lewej. Na przykład:
\(\displaystyle{ X \cdot A-2 \cdot X=A}\)
\(\displaystyle{ X(A-2I)=A}\)- // X po lewej stronie.
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

Równania macierzowe

Post autor: pawex9 »

mnozenie macierz przez macierz nie jest przemienne jak w działaniach na liczbach wiec działanie \(\displaystyle{ A \cdot B \neq B \cdot A}\)

natomiast mnożenie macierzy przez liczbę jest jak w zwykłe mnożenie liczb czyli jest naprzemienne.
ODPOWIEDZ