Wektory własne macierzy a baza podprzestrzenii

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
robin3d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 paź 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie

Wektory własne macierzy a baza podprzestrzenii

Post autor: robin3d »

Witam forumowiczów,

Czy wie ktoś może z jakich własności wartości własnych macierzy i jej wektorów własnych wynika istnienie bazy wyznaczonej przez wektory własne tej macierzy?

Zdaje mi się, że chodzi o rank macierzy, ale nie dam głowy.

PS.
Macierz, o którą się rozchodzi ma wielomian charakterystyczny:
\(\displaystyle{ w(t) = (1-t)(2-t) ^{2}}\)

Posiada dwa wektory własne: \(\displaystyle{ [0,0,0]}\) dla \(\displaystyle{ t = 2}\) i \(\displaystyle{ [a, -0.25a, -0.5a]}\) dla \(\displaystyle{ t = 1}\)
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Wektory własne macierzy a baza podprzestrzenii

Post autor: SidCom »

Istnienie bazy rozpiętej na wektorach własnych wynika z tego, że wektory własne odpowiadające różnym wartościom własnym są liniowo niezależne
robin3d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 paź 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie

Wektory własne macierzy a baza podprzestrzenii

Post autor: robin3d »

Dzięki
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

Wektory własne macierzy a baza podprzestrzenii

Post autor: Ein »

No i prosty wniosek z tego, że żeby wektory własne wyznaczały bazę, macierz musi mieć tyle różnych wartości własnych, ile wynosi wymiar przestrzeni.
robin3d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 paź 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie

Wektory własne macierzy a baza podprzestrzenii

Post autor: robin3d »

Ein pisze:No i prosty wniosek z tego, że żeby wektory własne wyznaczały bazę, macierz musi mieć tyle różnych wartości własnych, ile wynosi wymiar przestrzeni.
Nie musi. Zdarzają się macierze, których wielomian charakterystyczny ma pierwiastek podwójny, a wektory własne tworzą bazę.

Przykład:
ODPOWIEDZ