Obliczyc wyznacznik uzywajac operacji elementarnych :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
30 & 20 &15 &12 \\
20& 15 & 12 &15 \\
15& 12 &15 &20 \\
12&15 &20 &30
\end{bmatrix}}\)
Chcialabym wiedziec jak obliczyc powyzszy wyznacznik.
wyznacznik macierzy
wyznacznik macierzy
Ostatnio zmieniony 8 sty 2012, o 16:24 przez bartek118, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 21 paź 2011, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
wyznacznik macierzy
żeby obliczyć wzynacznik na pewno skorzystasz z metody Laplace'a . Zwróć uwagę na to co możesz zredukować do zera , kolumny , wiersze. Szukaj zer
wyznacznik macierzy
Mam prosbe czy moglby ktos napisac jak to rozwiazac, krok po kroku. Dzieki z gory.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 21 paź 2011, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
wyznacznik macierzy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 30 & 20 &15 &12 \\ 20& 15 & 12 &15 \\ 15& 12 &15 &20 \\ 12&15 &20 &30 \end{bmatrix}}\)
co można zauważyć na pierwszy rzut oka ?
że jeżeli odejmiemy od kolumny 1 , kolumnę 3 to otrzymamy już jedno 0
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 15 & 20 &15 &12 \\ 8& 15 & 12 &15 \\ 0& 12 &15 &20 \\ -8&15 &20 &30 \end{bmatrix}}\)
co można zauważyć na pierwszy rzut oka ?
że jeżeli odejmiemy od kolumny 1 , kolumnę 3 to otrzymamy już jedno 0
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 15 & 20 &15 &12 \\ 8& 15 & 12 &15 \\ 0& 12 &15 &20 \\ -8&15 &20 &30 \end{bmatrix}}\)
wyznacznik macierzy
dziekuje za podpowiedz, lecz potrzebuje calkowitego rozwiazania krok po kroku, gdyz sama nie umiem tego rozwiazac.