Oblicz układ równań - przekształcenia liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz układ równań - przekształcenia liniowe

Post autor: myther »

Niech \(\displaystyle{ T:V \rightarrow V}\) jest przekształceniem liniowym. Wyznaczyć \(\displaystyle{ T(v)}\) i \(\displaystyle{ T(w)}\), gdy \(\displaystyle{ T(v+2w)=3v-w}\) i \(\displaystyle{ T(v-w)=2v-4w}\).

Zrobiłem układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} T(v)+2T(w)=3v-w \\ T(v)-T(w)=2v-4w \end{cases}}\) Tylko nie wiem za bardzo jak go rozwiązać
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Oblicz układ równań - przekształcenia liniowe

Post autor: bartek118 »

Odejmij jedno równanie od drugiego i obliczysz \(\displaystyle{ T(w)}\)
ODPOWIEDZ