banalne pytanie - Gram-Schmidt.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

banalne pytanie - Gram-Schmidt.

Post autor: konrad18m »

moje wektory to:

\(\displaystyle{ [2,1,3], [1,6,2]\\
u_{1}=v_{1} \\
u_{2} - \frac{\left\langle u _{2}, v_{1} \right\rangle}{||v _{1}|| ^{2} } \cdot v _{1} \\
\left| v_{1} \right| ^{2}= 9?}\)


Czy mógłby ktoś to podstawić? Jest to chwila moment a mi ciagle zle wychodzi i sie frustruje...z góry dzieki.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2012, o 16:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

banalne pytanie - Gram-Schmidt.

Post autor: Tomek_Z »

Czy nie powinno być przypadkiem \(\displaystyle{ u_2 = v_2 - \frac{<v_2,v_1}{||v_1||^2}}\)?
No i skąd długość tego \(\displaystyle{ v_1}\)? Jak na moje oko \(\displaystyle{ ||v_1||^2 = 14}\).
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

banalne pytanie - Gram-Schmidt.

Post autor: konrad18m »

nie, powinno być \(\displaystyle{ v_2 = u_2 - \frac{<u_2,v_1>}{||v_1||^2} \cdot v _{1}}\), czy mógłbyś to podstawić? byłbym bardzooo wdzieczny.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

banalne pytanie - Gram-Schmidt.

Post autor: Tomek_Z »

Może najpierw oznacz wektory. Bo ja nie wiem co jest czym...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

banalne pytanie - Gram-Schmidt.

Post autor: konrad18m »

\(\displaystyle{ u_{1}= [2,1,3], u_{2} =[1,6,2]}\)

dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ