płaszczyzna zawierająca prostą

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Sirkami
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 3 gru 2006, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Berlin
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

płaszczyzna zawierająca prostą

Post autor: Sirkami »

Ustal równanie płaszczyzny prostopadłej do plaszczyzny \(\displaystyle{ 2x-4y+2z-9=0}\) i zawierającą prostą
\(\displaystyle{ x=-1+3t, y=5+2t, z=2-t}\).

Chodzi o to że nie wiem jak ustalić warunek na to żeby ta płaszczyzna zawierała to prostą. Mam kilka podobnych zadań i nie mogę się właśnie dalej ruszyć bez tego. Proszę o podpowiedź.
ODPOWIEDZ