jak zapisać w postaci macierzowej poniższe równanie?
\(\displaystyle{ \frac{dx_1}{dt}}\) = \(\displaystyle{ 4x_2}\)
zapisać w postaci macierzowej
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
zapisać w postaci macierzowej
Można tak:
\(\displaystyle{ \frac{d}{ \mbox{d}t }\begin{bmatrix} x_{1}\\ x_{2}\end{bmatrix}=
\begin{bmatrix} 0 & 4\\ ? & ? \end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix} x_{1}\\ x_{2}\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \frac{d}{ \mbox{d}t }\begin{bmatrix} x_{1}\\ x_{2}\end{bmatrix}=
\begin{bmatrix} 0 & 4\\ ? & ? \end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix} x_{1}\\ x_{2}\end{bmatrix}}\)