Witam. Mam problem z taką macierzą:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&0&0&0\\-1&1&0&1\\2&2&2&-2\\-1&-1&0&3\end{array}\right]}\)
Wychodzi wielomian charakterystyczny:
\(\displaystyle{ ( \lambda - 2)^{4}}\), czyli wartość własna to 2.
Ale, jak tu wyznaczyć wektory własne?
Liczę i liczę, kombinuje i cały czas wychodzi mi równanie:
\(\displaystyle{ x + y - w = 0}\)
i nie wiem co z tym zrobić...
Z góry dzięki za pomoc
wartości i wektory własne macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wartości i wektory własne macierzy
Z Twojego warunku wychodzi np. \(\displaystyle{ w=x+y}\), zatem wektory własne odpowiadające tej wartości własnej są postaci:
\(\displaystyle{ (x,y,z,w)=(x,y,z,x+y)=x\cdot (1,0,0,1)+y\cdot (0,1,0,1) + z\cdot (0,0,1,0)}\)
Q.
\(\displaystyle{ (x,y,z,w)=(x,y,z,x+y)=x\cdot (1,0,0,1)+y\cdot (0,1,0,1) + z\cdot (0,0,1,0)}\)
Q.