Pytania dotyczące macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zdzicho0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 paź 2011, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 9 razy

Pytania dotyczące macierzy

Post autor: zdzicho0 »

1. Czy rozwiązując układ \(\displaystyle{ Ax=b}\) , w \(\displaystyle{ x}\) są niewiadome, mogę przekształcić za pomocą eliminacji Gaussa sama macierz \(\displaystyle{ A}\) oraz przestawiać w niej kolumny i wiersze bez konsekwencji, a potem wstawić do wzoru \(\displaystyle{ Ax=b}\) ?

b) Z jakiej własności wynika, że wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest równy wyznacznikowi otrzymanej macierzy trójkątnej górnej ?

2. Jak pokazać, że macierz \(\displaystyle{ A}\) jest osobliwa \(\displaystyle{ iff}\) gdy macierz \(\displaystyle{ AD^T}\) jest zerowa, gdy \(\displaystyle{ A}\) to macierz kw. st. n, \(\displaystyle{ D}\) macierz dopełnień elementów macierzy \(\displaystyle{ A}\).

\(\displaystyle{ D=\left[ d _{ij} \right] , d _{ij}=\left( -1\right)^{i+j}det(A_{ij})}\)

b) Niech \(\displaystyle{ B= \beta A}\). Jak udowodnić, że macierz dopełnień \(\displaystyle{ B}\) jest równa \(\displaystyle{ \beta ^{n-1}D}\), gdzie D takie jak w poprzednim punkcie.

3. Kiedy układ równań ma rozwiązanie jednoznaczne w zależności od parametru ? Np. Układ
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} dx_1+x_2+x_3=1\\x_1+dx_2+x_3=1\\x_1+x_2+dx_3=1 \end{array}}\)

4. Kiedy macierz jest diagonalizowalna?

Narazie tyle, jeśli coś jeszcze wyjdzie napisze. Prosiłbym o poprostu odpowiedzi zdaniowe. Rozwiązania sam dojdę do swoich zadań tylko potrzebuje jak najwięcej informacji
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Pytania dotyczące macierzy

Post autor: bartek118 »

1. a) Nie, musisz też przekształcać wektor \(\displaystyle{ b}\)

b) Z tego, że wyznacznik się nie zmienia po odjęciu jednego wiersza od drugiego pomnożonego przez skalar. Zmienia się jedynie jego znak przy zamianie wierszy.

2. Chyba z definicji permutacyjnej wyznacznika wyjdzie bez problemów.

3. Popatrz np. na Twierdzenie Cramera, albo na Twierdzenie Kroneckera-Capellego

4. Gdy ma \(\displaystyle{ n}\) różnych wartości własnych.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Pytania dotyczące macierzy

Post autor: miki999 »

1. nie

b) z rozwinięcia Laplace'a (jeżeli chodzi Ci o to, że wyznacznik macierzy trójkątnej jest równy iloczynowi elementów leżących na przekątnej)

2. Może z zależności \(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{\det A} D^T}\)?

b) Definicja wprost + zauważyć jak zmienia się wyznacznik macierzy przemnożonej przez liczbę.

4. Kiedy krotność geometryczna jest równa krotności algebraicznej dla dowolnej wartości własnej.

(pisałem posta zanim pojawiła się powyższa odp., ale że trochę inaczej to ująłem, to może post będzie pomocny)
zdzicho0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 paź 2011, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 9 razy

Pytania dotyczące macierzy

Post autor: zdzicho0 »

Czyli do pierwszego jeszcze:

Czyli biorę macierz rozszerzona \(\displaystyle{ \left[ A|b\right]}\). Tworze macierz trójkątną górną.

Taka macierz to trójkątna górna : (?)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1|1\\0&1&-6|2\\0&0&10|0\end{bmatrix}}\)

Kolejno kolumny to \(\displaystyle{ x_1, x_3, x_2}\), \(\displaystyle{ b}\)
ODPOWIEDZ