Wyznaczniki i rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 24 razy
Wyznaczniki i rząd macierzy
Prosił bym o wyznaczenie wyznacznika oraz rzędu macierzy podanej poniżej
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccccc}1&2&3 &2\\2&3&3 &2\\4&7&9 &6\\1&0&1 &-2\end{array}\right]}\)
Dodam jeszcze że według moich obliczeń otrzymałem wyniki, że:
Rząd macierzy wynosi: 4
Wyznacznik macierzy wynosi: 0
Bardzo prosił bym o sprawdzenie czy te wyniki są poprawne, oraz jeśli coś się nie zgadza to o przedstawienie mi swojego rozwiązania.
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccccc}1&2&3 &2\\2&3&3 &2\\4&7&9 &6\\1&0&1 &-2\end{array}\right]}\)
Dodam jeszcze że według moich obliczeń otrzymałem wyniki, że:
Rząd macierzy wynosi: 4
Wyznacznik macierzy wynosi: 0
Bardzo prosił bym o sprawdzenie czy te wyniki są poprawne, oraz jeśli coś się nie zgadza to o przedstawienie mi swojego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 15:07 przez Matej91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wyznaczniki i rząd macierzy
Niemożliwe. Jeżeli wyznacznik wynosi zero, to rząd macierzy musi być mniejszy niż cztery.Rząd macierzy wynosi: 4
Wyznacznik macierzy wynosi: 0
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 24 razy
Wyznaczniki i rząd macierzy
A mógł byś to sprawdzić i podać mi wyniki bo możliwe że źle obliczam rząd macierzy, gdyż licząc inna metodą rząd macierzy wychodził mi 3.-- 6 sty 2012, o 15:08 --Tam mały błąd się wkradł w tej macierzy ale już poprawiłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wyznaczniki i rząd macierzy
Trzeci wiersz jest kombinacją liniową dwóch pierwszych. Z tego wniosek, że rząd macierzy jest mniejszy od 4.
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 24 razy
Wyznaczniki i rząd macierzy
wykorzystując kalkulator sprawdziłem wyniki.
Z tego wynika że wyznacznik wynosi 0 a rząd 3.
Czyli drugi sposób mojego liczenia jest poprawny.
Z tego wynika że wyznacznik wynosi 0 a rząd 3.
Czyli drugi sposób mojego liczenia jest poprawny.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 15:53 przez Matej91, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wyznaczniki i rząd macierzy
Powiedziałem tylko, że rząd jest mniejszy od 4. Trzeba jeszcze sprawdzić, czy nie jest mniejszy od 3.Więc wyznacznik wynosi 0 a rząd 3
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 24 razy
Wyznaczniki i rząd macierzy
No ale kalkulator takie wyniki podął więc chyba dobrze-- 6 sty 2012, o 15:53 --Ostatecznie wyszła mi taka macierz.
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccccc}1&2&3 &2\\0&-1&-3 &-2\\0&0&4 &0\\0&0&0 &0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccccc}1&2&3 &2\\0&-1&-3 &-2\\0&0&4 &0\\0&0&0 &0\end{array}\right]}\)