Dla jakich wartości m i k (błąd w obliczeniach?)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
miketyson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 5 sty 2012, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 27 razy

Dla jakich wartości m i k (błąd w obliczeniach?)

Post autor: miketyson »

Określ dla jakich wartości parametrów m i k układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} mx + 2y = 1\\ 2x - 4y = k \end{cases}}\)

a) oznaczony
b) nieoznaczony
c)sprzecznym

a)

Rozwiązuje to metodą wyznaczników

\(\displaystyle{ W= 4 - m}\)

\(\displaystyle{ W_{X} = 4 - 2k}\)

\(\displaystyle{ W_{Y} = mk - 2}\)

Czyli jak układ ma być oznaczony to \(\displaystyle{ W \neq 0}\)

\(\displaystyle{ 4m - 4 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ m \neq 1}\)

W odpowiedzi jest \(\displaystyle{ m \neq -1}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2012, o 00:21 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: W algebrze będzie lepiej.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Dla jakich wartości m i k (błąd w obliczeniach?)

Post autor: Tmkk »

\(\displaystyle{ W}\) oraz \(\displaystyle{ W_x}\) jest źle obliczone. W obu przypadkach pominąłeś minus przed 4.
miketyson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 5 sty 2012, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 27 razy

Dla jakich wartości m i k (błąd w obliczeniach?)

Post autor: miketyson »

haha no tak dzięki
ODPOWIEDZ