Obliczyć wyznacznik macierzy
Obliczyć wyznacznik macierzy
1. Obliczyć wyznacznik macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&0&0&2\\0&0&-3&4\\0&2&2&2\\4&1&-3&5\end{array}\right]}\)
Tutaj nie można chyba stosować mnożenia na najdłuższej przekątnej tak? Dzięki
I czy po obliczeniu wyznacznika tej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&2&1\\0&1&1&2\\-1&1&1&3\\0&1&4&5\end{array}\right]}\)
otrzymamy -3 ? dzięki za pomoc
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&0&0&2\\0&0&-3&4\\0&2&2&2\\4&1&-3&5\end{array}\right]}\)
Tutaj nie można chyba stosować mnożenia na najdłuższej przekątnej tak? Dzięki
I czy po obliczeniu wyznacznika tej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&2&1\\0&1&1&2\\-1&1&1&3\\0&1&4&5\end{array}\right]}\)
otrzymamy -3 ? dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Obliczyć wyznacznik macierzy
Jeszcze jedno obliczenie wyznacznika macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&1&0&0&0\\1&3&0&0&0\\0&0&2&-1&1\\0&0&1&2&-1\\0&0&3&2&4\end{array}\right]}\)
w wyniku wyjdzie -69 ? ;]
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&1&0&0&0\\1&3&0&0&0\\0&0&2&-1&1\\0&0&1&2&-1\\0&0&3&2&4\end{array}\right]}\)
w wyniku wyjdzie -69 ? ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Obliczyć wyznacznik macierzy
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&1&0&0&0\\1&3&0&0&0\\0&0&2&-1&1\\0&0&1&2&-1\\0&0&3&2&4\end{array}\right|= 2\left|\begin{array}{cccc}3&0&0&0\\0&2&-1&1\\0&1&2&-1\\0&3&2&4\end{array}\right|-\left|\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\0&2&-1&1\\0&1&2&-1\\0&3&2&4\end{array}\right|=\\= 2\cdot 3\left|\begin{array}{ccc}2&-1&1\\1&2&-1\\3&2&4\end{array}\right|-\left|\begin{array}{ccc}2&-1&1\\1&2&-1\\3&2&4\end{array}\right|=5\left|\begin{array}{ccc}2&-1&1\\1&2&-1\\3&2&4\end{array}\right|=\\ =5\cdot (16+2+3-6+4+4)=5\cdot 23=115}\)
Obliczyć wyznacznik macierzy
nie kumam ale mniejsza o to ;P-- 5 sty 2012, o 12:27 --Coś sobie zlukałem i jeszcze jeden przykład na tej samej bazie tyle zmienione dane:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&2&0&0&0\\2&3&0&0&0\\0&0&2&-1&1\\0&0&1&2&-1\\0&0&3&2&4\end{array}\right]}\)
czy tu wyjdzie 46 ? jak tak to czaję jak nie to w łeb mnie puknij
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&2&0&0&0\\2&3&0&0&0\\0&0&2&-1&1\\0&0&1&2&-1\\0&0&3&2&4\end{array}\right]}\)
czy tu wyjdzie 46 ? jak tak to czaję jak nie to w łeb mnie puknij
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy