Pole równoległoboku

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mateuszonix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 sty 2012, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Pole równoległoboku

Post autor: Mateuszonix »

Witam. Oto treść zadania:
Dany jest równoległobok ABCD, który ma wierzchołki A(0,1,3), B(2,4,-1), C(-3,5,1). Obliczyć pole tego równoległoboku oraz współrzędne wierzchołka D.

Mam problem ze znalezieniem wierzchołka D. Pierwszą część zadania zrobiłem:
równoległobok ten jest rozpiety na wektorach \(\displaystyle{ \vec{AB}=(2,3,-4)}\) i \(\displaystyle{ \vec{AC}=(-3,4,-2)}\) i jego pole wyraża sie wzorem \(\displaystyle{ S_{ABCD}=|\vec{AB}x\vec{AC}|=|\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\2&3&-4\\-3&4&-2\end{array}\right]|}\) i pole mi wyszlo ~25,4. Jak znaleźć punkt D?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole równoległoboku

Post autor: anna_ »

Porównaj współrzędne odpowiednich wektorów
ODPOWIEDZ