Przestrzeń liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
J23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 sty 2012, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Przestrzeń liniowa

Post autor: J23 »

Witam,

Mam problem z zadaniem. Czy mógłbym poprosić o naświetlenie problemu?

1. Sprawdzić, że

\(\displaystyle{ \left\{ f: f(0) = 0, f'(1) + 2f''(0) = 0 \right\}}\)

jest podprzestrzenią liniową przestrzeni funkcji 2-krotnie różniczkowalnych.

\(\displaystyle{ (f + g )'(1) + 2 (f+g)''(0) = 0}\)

\(\displaystyle{ f'(1) + g'(1) + 2 f''(0) +2g''(0) = 0}\)

i dalej nie umiem...

Z góry dzięki,
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Przestrzeń liniowa

Post autor: adambak »

no bo to już gotowe właściwie jest..

\(\displaystyle{ f'(1) + g'(1) + 2 f''(0) +2g''(0) = 0}\)

\(\displaystyle{ f'(1) + 2 f''(0) + g'(1) + 2g''(0) = 0}\)

\(\displaystyle{ 0+0=0}\) z definicji tej podprzestrzeni, czyli ok..
ODPOWIEDZ