układ równań macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ilona229
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 30 lis 2007, o 17:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

układ równań macierze

Post autor: ilona229 »

mam taki układ jak rozwiązać go za pomocą macierzy. Może ktoś pomóc
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array} {1}7x-7y-3z+2u=-4\\ 2x-8y-2z+3u=-20\\8y+2z-3t+5u=48\\2x-2t-9u=-36\end{array}}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2012, o 21:21 przez ilona229, łącznie zmieniany 1 raz.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

układ równań macierze

Post autor: aalmond »

Metoda Gaussa
ilona229
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 30 lis 2007, o 17:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

układ równań macierze

Post autor: ilona229 »

a mógłbyś cos zacząć bo ja to średnio z matmy:( a musze oddac juz zadanie na zaliczenie-- 5 stycznia 2012, 22:13 --utworzyłam taką macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}7&-7&-3&0&2&-4\\2&-8&-2&0&3&-20\\0&8&2&-3&5&48\\2&0&0&-2&-9&-36\end{array}\right]}\)

i chciałam ją zeschodkowej zeby uzyskac zera ale nie wiem jak:(
ODPOWIEDZ