Baza obrazu macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 1 raz
Baza obrazu macierzy.
Może głupie pytanie, ale nie umiem wyznaczać bazy obrazu macierzy.....bazę jądra macierzy umiem ,bo jest na to określony algorytm (rozwiązuje sie równanie Ax=0) ,ale nie mam pojęcia jak szukac baz obrazu macierzy.....proszę o pomoc...
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Baza obrazu macierzy.
sprowadź macierz do postaci trójkątnej za pomocą operacji elementarnych na kolumnach macierzy (jednocześnie usuwająć kolumny liniowo zależne).. kolumny które zostaną będą liniowo niezależne i będą stanowić przykład bazy obrazu macierzy.. istotne jest, że operacje mają być na kolumnach, koniecznie..
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 1 raz
Baza obrazu macierzy.
dlaczego koniecznie na kolumnach? jak sprowadzę macierz do macierzy trójkątnej to w ten sposób wyeliminuję zależne liniowo wiersze ,a nie kolumny chyba..
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Baza obrazu macierzy.
bo operacje elementarne na kolumnach macierzy nie zmieniają jej obrazu, a tego chcemy..bezsensu pisze:dlaczego koniecznie na kolumnach?
no nie.. zobacz, chodziło mi głównie o sytuację kiedy mamy na przykład macierz \(\displaystyle{ A\in\mathbb{R}^{3,4}}\) no to napewno conajmniej jedna kolumna się skasuje, wyzeruje, bo rząd macierzy ma być mniejszy równy niż minimum z liczby kolumn i liczby wierszy..jak sprowadzę macierz do macierzy trójkątnej to w ten sposób wyeliminuję zależne liniowo wiersze ,a nie kolumny chyba..
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 1 raz
Baza obrazu macierzy.
czyli jezeli np. macierz ma rząd równy 2 to obrazem jego macierzy beda dwie pierwsze kolumny macierzy wyjsciowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Baza obrazu macierzy.
nie śpieszyłbym się ze stwierdzeniem, że będą to dwie pierwsze kolumny.. a co jeśli byłyby one między sobą liniowo zależne? jednak ciepło, ciepło bo na mocy:
\(\displaystyle{ rz A=dim\left( \mathcal{R}(A) \right)}\)
jesli byśmy mieli \(\displaystyle{ rz A=2}\) to bazę obrazu tej macierzy \(\displaystyle{ A}\) będą stanowiły jakieś dwie liniowo niezależne kolumny tej macierzy (przykładowo, bo baza nie jest wyznaczona jednoznacznie).. wystarczy je wtedy tylko znaleźć..-- 3 sty 2012, o 20:25 --no i oczywiście jesli wyjściową (a może wejściową? no tą co masz na poczatku) macierz potraktujesz operacjami elementarnymi na kolumnach sprowadzając do trójkątnej i zerując liniowo zależne no to otrzymasz na samym końcu zera i jakieś kolumny których nie da się już wyzerować całkiem bo są liniowo niezależne.. wtedy ich ilość to rząd macierzy = wymiar bazy obrazu macierzy i oczywiście możesz je wziąć jako przykład bazy obrazu macierzy (no bo po co wymyślać inne, bierzemy te i mamy bazę obrazu)..
\(\displaystyle{ rz A=dim\left( \mathcal{R}(A) \right)}\)
jesli byśmy mieli \(\displaystyle{ rz A=2}\) to bazę obrazu tej macierzy \(\displaystyle{ A}\) będą stanowiły jakieś dwie liniowo niezależne kolumny tej macierzy (przykładowo, bo baza nie jest wyznaczona jednoznacznie).. wystarczy je wtedy tylko znaleźć..-- 3 sty 2012, o 20:25 --no i oczywiście jesli wyjściową (a może wejściową? no tą co masz na poczatku) macierz potraktujesz operacjami elementarnymi na kolumnach sprowadzając do trójkątnej i zerując liniowo zależne no to otrzymasz na samym końcu zera i jakieś kolumny których nie da się już wyzerować całkiem bo są liniowo niezależne.. wtedy ich ilość to rząd macierzy = wymiar bazy obrazu macierzy i oczywiście możesz je wziąć jako przykład bazy obrazu macierzy (no bo po co wymyślać inne, bierzemy te i mamy bazę obrazu)..