Macierze przekształceń liniowych.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Macierze przekształceń liniowych.

Post autor: konrad18m »

Napisać macierze podanych przekształceń liniowych \(\displaystyle{ L: U \rightarrow U}\) w podanych bazach przestrzeni U. Zastosować wzór na zmianę macierzy przekształcenia przy zmianie bazy:


Macierz przekształcenia L w bazie kanonicznej ma postać
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}1&3\\ -3&1\end{bmatrix}}\)

Macierz przejścia z bazy kanonicznej do bazy (u_1,u_2) ma postać
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix}2&-1\\ 1&3\end{bmatrix}}\)


obliczylem odwrotnosc B i wymnozylem, ale nie wiem czy dobrze moglby ktos spr?
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} \frac{6}{5} & -\frac{3}{5} \\ \frac{3}{5}& \frac{6}{5} \end{bmatrix}}\)
ODPOWIEDZ