Macierze, równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

Macierze, równanie

Post autor: prawyakapit »

\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1\\2\\3\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}-1&0&0\\0&1&0\\0&0&-1\end{array}\right]^{-1} \cdot (\left[\begin{array}{ccc}1&4&-3\end{array}\right] +5 \cdot \left[\begin{array}{ccc}0&3&-1\end{array}\right])^{T}}\)

wszystko pięknie poprzekształcałam, doszłam do tego że macierz odwrotna do tej 3 jest taka sama jak ona, doszłam także do wniosku że macierz \(\displaystyle{ X}\) jest wymiaru \(\displaystyle{ 3x3}\)

i oto doszłam do czegoś takiego:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b&c\\d&e&f\\g&h&i\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1\\2\\3\end{array}\right]= \left[\begin{array}{ccc}-1\\19\\8\end{array}\right]}\)


i zakładając że moje rozumowania są poprawne to znaczy że ten układ ma wiele rozwiązań ?
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, o 12:48 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów [latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Macierze, równanie

Post autor: lukasz1804 »

Oczywiście ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań.
ODPOWIEDZ