Wyznaczyć wymiar podprzestrzeni przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MartaMartaMarta6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 lis 2011, o 23:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznaczyć wymiar podprzestrzeni przestrzeni

Post autor: MartaMartaMarta6 »

Bardzo proszę o pomoc.... nie wiem w ogóle jak się za to zabrać
Wyznacz wymiar podprzestrzeni przestrzeni \(\displaystyle{ Q^4}\) rozpiętej na układzie wektorów:

\(\displaystyle{ \left( \left[ \begin{array}{c} 2 \\ 5 \\ 7 \\ 7 \end{array} \right],\left[ \begin{array}{c} 3 \\ 2 \\ 5 \\ 5 \end{array} \right], \left[ \begin{array}{c} 1 \\ 1 \\ 2 \\ 2 \end{array} \right],\left[ \begin{array}{c} 1 \\ -1 \\ 0 \\ 0 \end{array} \right] \right)}\)


z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość;)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 13:00 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex], [/latex]. Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wyznaczyć wymiar podprzestrzeni przestrzeni

Post autor: lukasz1804 »

Wymiar podprzestrzeni liniowej generowanej przez układ wektorów jest równy rzędowi macierzy utworzonej przez te wektory.
MartaMartaMarta6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 lis 2011, o 23:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznaczyć wymiar podprzestrzeni przestrzeni

Post autor: MartaMartaMarta6 »

och, dziękuję bardzo za podpowiedź;)
ODPOWIEDZ