\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&-2\\2&1&-1\\-1&-2&-1\end{array}\right]}\)
Jakie operacje należy wykonać by przekształcić do macierzy odwrotnej? Przy liczeniu jako \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}A\end{array}\right]|\left[\begin{array}{ccc}I\end{array}\right]}\)
Obliczenie macierzy odwrotnej
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Obliczenie macierzy odwrotnej
No to leć Gaussem i dasz radę, pierwsze dwa masz gratis:
\(\displaystyle{ \stackrel{\begin{array}{c}w_2=w_2-2w_1\\
w_3=w_3+w1\end{array}}{=}\left[ \begin{array}{ccc|ccc}
1&0&-2&1&0&0\\
0&1&3&-2&1&0\\
0&-2&-3&1&0&1
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \stackrel{\begin{array}{c}w_2=w_2-2w_1\\
w_3=w_3+w1\end{array}}{=}\left[ \begin{array}{ccc|ccc}
1&0&-2&1&0&0\\
0&1&3&-2&1&0\\
0&-2&-3&1&0&1
\end{array}\right]}\)